W najbliższy weekend podczas Toruńskiego Festiwalu Smaków, który organizowany jest pod szyldem Targów Turystycznych Wypoczynek 2015 będziemy mogli przekonać się jak smakują zapomniane potrawy. Motywem przewodnim tegorocznego festynu jest kuchnia historyczna.

Najulubieńsza Anglików potrawa jest to pasztet z polędwicą. [197] Weźmiesz dwa funty tejże, odejmiesz skóry i tłustość. Następnie pokraj na zrazy sześć linii grubości mające. Przyklep je trzonkiem noża, mocno je bijąc, przypraw pieprzem, solą, czterema korzeniami, jakie się pospolicie używają. Weź ciasto do pierwszego pasztetu podobne, rozwałkuj je na cztery linie grubości, połóż na blasze, daj mu kształt podłużny, na dwa cale tylko podwyż brzegi . Ułóż zrazy na spodzie, posyp je pietruszką siekaną i szczypiorkiem, dodaj tymianku, bazilicum, bobkowego liścia, kawałeczek czosnku; soli, pieprzu w ilości dwóch, trzech szczypt. Przyplaszcz kawałek ciasta na pokrywę. Zanieś ciasto aż w miejsce, gdzie piec się znajduje, tam je umacz w zimnej wodzie, okryj kawałkiem, któryś na wierzch przygotowała, pozlepiaj brzegi, poszczyp je, wysmaruj jajkiem, zrób dziurę na środku, natychmiast wstaw w piec na blasze. Piecz półtorej godziny. Jestto doskonały pasztet.

Przepis ten pochodzi z drugiego tomu książki pt.: Dwór wiejski: dzieło poświęcone gospodyniom polskim, przydatne i osobom w mieście mieszkającym przeróbki Karoliny Nakwaskiej (1798-1875) dzieła francuskiego pióra Aglae Adanson, które zostało uzupełnione, a także zmodyfikowane do potrzeb kuchni polskiej. Adaptacja ta została napisana w formie poradnika i wydana w 1843 r. Co ciekawe, nie jest to książka stricte kucharska, lecz poradnik – zestaw rad, którymi powinny kierować się panie domu. Swoją strukturą przypomina opowiadanie.

Na tegorocznym festiwalu smaku poznamy nie tylko kanon kuchni staropolskiej, ale będziemy mogli spróbować potraw i produktów przygotowywanych według historycznych receptur. Organizatorzy przygotowali pokazy dotyczące kuchni krzyżackiej, toruńskiej, zaboru pruskiego, a także armii generała Hallera. Ponadto prezydenci miast z województwa kujawsko-pomorskiego spróbują swoich sił przy patelni aby odtworzyć obiad, który mógł gościć na stole dziesiątki a nawet setki lat temu.

Nie zabraknie również stoisk ze smakołykami a także konkursu o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia.

Kiedy: 14-15 marca
Gdzie: Centrum Targowe „Park” , ul. Szosa Bydgoska 3

Program festiwalu można przeczytać na oficjalnym wydarzeniu na facebooku.

 

[fot. oficjalne logo festiwalu przygotowane przez Urząd Miasta Torunia]