Na co należy zwracać uwagę, jeśli chodzi o właściwy sposób podawania whisky? Co będzie miało dla nas tutaj największe znaczenie? To pytania, które bardzo często powodują bardzo dużą ilość sporów. Prawda oczywiście leży gdzieś pośrodku, musimy jednak wiedzieć, że są pewne bardzo ważne kwestie, których nie można pominąć, jeśli chodzi o podawanie whisky. Jakie? Na co koniecznie musimy zwrócić w tym aspekcie uwagę? Odpowiedź znajdziecie państwo z cała  pewnością w naszym poniższym artykule.

Przede wszystkim – zacznij od wyboru odpowiedniej jakości szkła

To, od czego należy zacząć dyskusję o prawidłowym sposobie podawania whisky, to przede wszystkim kwestia związana z wyborem odpowiedniej jakości szkła. Whisky nie może być podawana w jakiejkolwiek szklance. Najlepsza do tego celu będzie szklanka, określana mianem tumbler. To niska szklanka, najczęściej okrągła, ale może być też nieco bardziej kanciasta. Ważne jest jednak to, aby była wykonana z grubszego szkła. Wówczas, mamy niemalże stuprocentową pewność, że podamy whisky w dokładnie takim naczyniu w jakim powinniśmy ją podać. To jednak nie wszystko co musimy wiedzieć na ten temat.

Whisky z colą i lodem?

Kolejną kwestią, która bardzo często prowadzi do sporów w dyskusjach, to kwestia dotycząca lodu i coli. Czy podawać whisky z colą? Z lodem? A jeśli tak, to czy każdą whisky możemy w taki sposób podać? I tak i nie. Zasadniczo, nie ma nic złego, jeśli zdecydujemy się podać whisky z colą i będzie to np. bourbon albo Tennessee whisky. Jeśli komuś taki sposób podania whisky pasuje – to wszystko jest w jak najlepszym porządku. Aby uzyskać na ten temat więcej informacji zapraszamy tu: https://swiat-whisky.sklep.pl/12-whisky-japoska . Z kolei zupełnie inaczej rzecz się ma, jeśli mowa o podawaniu z colą lub lodem whisky single malt. To whisky, która zwykle ma około 10 – 16 lat i rozcieńczenie jej za pomocą lodu czy coli, zwyczajnie zabije smak, który powstawał przez bardzo wiele lat. Ważne jest też to, że taki rodzaj whisky nie każdemu też będzie smakował. Single malt to whisky dla prawdziwych koneserów tego napoju i osób, które są już bardzo dobrze zaznajomione z jego smakiem.

[Artykuł sponsorowany]