Już 20 czerwca wielkie otwarcie Interaktywnego Muzeum Toruńskiego Piernika, będącego nowym oddziałem Muzeum Okręgowego w Toruniu.

A jest ono zlokalizowane w wyjątkowym miejscu, mianowicie w byłej XVIII-wiecznej fabryce pierników. Tutaj, przy ul. Strumykowej, narodziła się historia jednej z najbardziej znanych przedsiębiorstw piernikarskich „Kopernik” i zarazem toruńskiego piernika. Zaczęła się od mariażu Johanna Weese’a z Dorotheą Schreiber 14 lutego 1763 r.

Muzeum ma 1 200 m kwadratowych powierzchni. Przygotowania do jego otwarcia trwały aż 3 lata. Ekspozycja została podzielona na trzy sekcje „Piernikowe korzenie — od formy do pieca”, „Zmysłowy świat piernika”, „Piernik w salonie, kuchni, sklepie i klubie”.

20 czerwca Muzeum będzie udostępnione zwiedzającym od godziny 10 do północy, a w niedzielę, 21 czerwca, w godzinach 11 – 18.

Tym co przesądza o wyjątkowości Muzeum jest jego interaktywność, o której można się przekonać na wspomnianych 3 poziomach. W piwnicy zwiedzający będą mogli poczuć realia średniowiecznego straganu. Tam też znajdą piece do wypieku pierników i różnego rodzaju zabytkowe formy piernikarskie. Proces wypiekania będzie można zaobserwować dzięki użytym multimediom.

Na parterze odbywać się będą warsztaty piernikarskie, podczas których zwiedzający będą mogli upiec własnoręcznie tradycyjne pierniki z oryginalnego ciasta i przypraw. Degustacja jest tutaj oczywiście punktem obowiązkowym.

W weekend muzeum otwarte będzie w godzinach 16-22 w sobotę i 12-17 w niedzielę. Rezerwacji można dokonywać od poniedziałku do piątku pod nr tel. (56) 656 70 87 w godz. od 8 do 16.

Wejściówki na warsztaty będzie można odbierać do 19 czerwca do godziny 20 w Kasie Głównej Ratusza Staromiejskiego, 20 czerwca – od 10 do 23 w kasie Muzeum Toruńskiego Piernika, a 21 czerwca – od 11 do 17 w kasie Muzeum Toruńskiego Piernika.

Warsztaty w późniejszym okresie odbywać się będą o pełnych godzinach od wtorku do niedzieli w godzinach od 10 do 17.

Pierwsze piętro to z kolei ekspozycje przedstawiające obecność toruńskiego piernika w codziennym życiu. Tam znajdzie się tradycyjna kuchnia czy sklep sprzed ponad 100 lat, gdzie można znaleźć ozdobne puszki i skrzyneczki nieistniejących już firm piernikarskich Herrmanna Thomasa i Jana Ruchniewicza. Będą tam także elementy pochodzące z okresu PRL: dostawczy „Żuk” czy klubokawiarnia zaaranżowana w stylu lat 50-80-tych XX w.

Kolejnym elementem ekspozycji jest „wirtualna garderoba”. Dzięki niej będzie można wcielić się w postać kramarki, czyli właściciela fabryki. Tam też zwiedzający zobaczą film, dzięki któremu dowiedzą się skąd wzięła się nazwa „katarzynek”, pobrać przepis z interaktywnej książki kucharskiej lub dzięki projekcji multimedialnej dowiedzieć się o procesie produkcji pierników.

Muzeum będzie czynne od wtorku do niedzieli w godzinach 10-18 od maja do września oraz w godzinach 10-16 od października do kwietnia.
Wstęp:
Ceny biletów na zwiedzanie ekspozycji i warsztaty wypieku piernika to 11 zł za bilet normalny i 7 zł za ulgowy.
Ceny biletów na zwiedzanie ekspozycji: 8 zł normalny i 5 zł ulgowy.

[Fot. materiały prasowe]