Skąd wziął się kształt i nazwa katarzynki? Dlaczego pierniki stały się kością niezgody między Toruniem i Norymbergą? O tych, jak i wszystkich innych tajemnicach pachnących słodkości stanowiących symbol naszego miasta przeczytacie w książce Piernikowy smak życia Macieja Wróblewskiego.

PIERNIKOWY SMAK ŻYCIA

Autor, dr hab. Maciej Wróblewski jest pracownikiem Instytutu Literatury Polskiej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. Jego najnowsza publikacja nie jest jednak pozycją naukową, przeznaczona jest dla szerokiego grona czytelników, a szczególnie zainteresować może najmłodszych miłośników toruńskich pierników. Z jej kart dowiemy się wszystkiego o historii tego specjału, podanego w przystępnej, i jak przystało na taką książkę, smakowitej formie. Poznamy genezę łączenia mąki, miodu, przypraw korzennych i wódki w pyszne ciastko, która sięga XIV wieku – a kto wie, czy nie wcześniejszych czasów. Autor przybliża czytelnikom dzieje piernikowej receptury, która w pewnym momencie stała się nawet przedmiotem sporu między mistrzami cukierniczymi z Torunia i niemieckiej Norymbergi. Narracji towarzyszą nie mniej smakowite zdjęcia, rysunki i reprodukcje, które potęgują nieuchronnie pojawiający się podczas lektury apetyt na pierniki.

Maciej Wróblewski, Piernikowy smak życia, Toruń–Pelplin 2015, 80 str.