Myślę, że to kolejny dość prosty przepis przy, którym nie powinno być żadnego problemu. Papryka, a zarazem pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem potrafią dostojnie prezentować się na talerzu. Płomienna czerwień niczym usta kobiety, które pobudzają wszelkie zmysły i największe żądze.
Będziecie potrzebowali:
– 6 papryk
-4 pomidory
– 0,5 kg mięsa mielonego
– 1 cebula
– 1 szklanka ryżu
– zioła
-przyprawy
-koncentrat pomidorowy- jakieś 140 ml
Sposób przygotowania:
Danie nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy oraz poświęcenia. Zacznijcie od umycia warzyw, pozbywamy się z ich wnętrza nasion i odstawiamy. Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po jego przygotowaniu dodajemy mięso mielone, przyprawy i zioła tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Nagrzewamy w między czasie piekarnik do 200 stopni C i rozkładamy na blaszce papryki, które wypełniamy po brzegi przygotowanym wcześniej farszem. Ja zawsze dodaję odrobinę sera i mozzarelli pod koniec pieczenia. Nasze papryki powinny piec się jakieś 35- 45 minut jednak warto ich doglądać jeśli nie znacie swojego piekarnika. U mnie w mieszkaniu piekarnik ma starte stopnie Celsiusza i zawsze przygotowuje wszystko na oko.
PS: Zawsze zostaje mi część farszu, którym wypełniam również malinowe pomidory.
Koszt:
– Paprykę w sezonie można kupić za 3,5 w przypadku zimowej aury trzeba liczyć się z co najmniej podwójną ceną.
– Miso mielone to koszt ok. 5 zł
– Pomidory malinowe również w zależności od ego kiedy je kupujemy. W sezonie to 5 zł. Natomiast obecnie musimy szykować się na podwojony rachunek.
– Ryż w zależności od upodobań. Ja nie kupuję już od długiego czasu ryżu w woreczkach. Wolę przygotować sypki.
– Zioła i przyprawy chyba każdy ma w domu
– Ser pewnie zalega każdemu w lodówce. W szczególności studentom żyjącym na tostowej diecie. Można go jednak kupić 0d 16 zł za kg do nawet 30 zł. Zależy to od waszych upodobań i zasobu portfela
– Mozzarella nie powinna przekroczyć 5 zł, ale spokojnie znajdziecie coś poniżej 3 zł.
Smacznego!