Galaretkowiec to chyba jeden z najprostszych deserów do wykonania. Trzeba mieć na niego swój patent. W moim przypadku tajemnica tkwi w tym, że przygotowuję go nie na mleku, lecz na śmietance 30%, którą wzbogacam następnie galaretką.

Będziecie potrzebowali:

Duże ilości galaretki:

– 1 x truskawkowa

– 1 x pomarańczowa

– 2 x cytrynowa

– 2 x agrestowa

– 2 x brzoskwiniowa

Tak naprawdę możecie sobie sami konfigurować ilość użytej galaretki. To wszystko zależy od waszych kubków smakowych i upodobań

– 3 x śmietana 30% (200ml)

– okrągła forma

Zdecydowanie łatwiej z takiej formy wyciągnąć ciasto, odpinając ścianki

– mikser

50623735_249775745911607_109090793128141292_n

Sposób przygotowania:

Sama procedura jest banalnie prosta. Najpierw musicie przygotować galaretki. Zanim przejdziecie do kolejnego kroku upewnijcie się, że są już gotowe. Ja zawsze dodaję tradycyjne smaki: truskawkę, agrest, pomarańczę i brzoskwinię. W zależności od własnych upodobań trzeba zaopatrzyć się, aż w 8 sztuk. Im bardziej kolorowo tym bardziej apetycznie. Pamiętajcie jednak, że trzy galaretki posłużą nam później. Ja zawsze odkładam dwie cytrynowe i jedną brzoskwiniową.

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie pozostałych galaretek i wystudzenie ich. W międzyczasie możecie przygotować sobie śmietankę 30%. Do okrągłej formy zawsze używałem 3 sztuk. Do zadania nie podchodźcie bez miksera. Chyba że lubicie wyzwania lub chcecie zaoszczędzić na siłowni. Do ubitej śmietany powoli wlewamy chłodną galaretkę i czekamy, aż składniki się połączą, a śmietanka nabierze lekkiego zabarwienia. Tak, to już ten czas! Wyciągamy przygotowane wcześniej galaretki i kroimy na małe kawałeczki, które następnie rozkładamy w formie i stopniowo zalewamy masą ze śmietany i galaretki. Czynność tę powtarzamy aż do pustego naczynia miksera. Najczęściej są to dwie lub trzy warstwy. Przygotowaną formę wkładamy do lodówki i czekamy, aż wszystko stężeje. Pamiętajcie, warto zaczekać! W każdej chwili zawartość formy może wypłynąć.

Koszt:

– Galaretki można kupić w cenie 1/1,2 zł za sztukę

– Śmietana 30% to koszt 3,5 zł za jedną 200ml

Całkowity koszt to około 20zł.

Smacznego!