Po raz 15. w Toruniu odbędzie się Festiwal Nauki i Sztuki. Impreza w całości jest bezpłatna, a na kilka z zaplanowanych wydarzeń do rozdania jest prawie 1500 wejściówek. Festiwal odbędzie się w dniach 17 – 21 kwietnia.

Wejściówki 9 imprez tegorocznej odsłony Toruńskiego Festiwalu Nauki i Sztuki będą rozdawane w Dworze Artusa w dniu 15 kwietnia (w godz. 16:00-18:00).

Dla 1 osoby przewidziane jest maksymalnie po 2 wejściówki na 2 wydarzenia festiwalowe. Wejściówki będą obowiązywać chętnych do udziału w następujących imprezach:
– „Kopernik od kuchni. Kosmos, dietetyka i najstarsza drukowana książka kucharska” (wykład z pokazem, który odbędzie się 20 kwietnia w godz. 17:00-18:30);
– „Science (also) belongs to children! – Nauka (też jest) dla dzieci!” (pokaz w dniach 18 i 19 kwietnia o rożnych porach);
– „Miej oko na Kosmos” (zwiedzanie Centrum Astronomii w Piwnicach w dniach 18 i 19 kwietnia w godz. 18:30-20:00);
– „Astrokalendarz 2015” (prezentacja na żywo pod kopułą toruńskiego Planetarium w dniu 18 kwietnia w godz. 18:00-19:00);
– „Radio Planet i Komet” (pokaz w Wieży Ratusza Staromiejskiego 20 kwietnia w godz. 21:00-23:00);
– „Fotografia mobilna – jak robić dobrą fotografię komórką. Warsztaty dla początkujących” (19 kwietnia w godz. 15:00-17:00);
– „Programowanie swojego ciała, czyli biofeedback dla każdego” (warsztaty w dniu 19 kwietnia w godz. 10:00 i 11:30);
– „William Shakespeare’s Julius Ceasar” (przedstawienie teatralne w dniach 20 i 21 kwietnia o godz. 19:00);
– „Moje pierwsze laboratorium. Energia” (impreza dla dzieci w dniu 20 kwietnia w godz. 13:00 i 14:00).

Na pozostałe wydarzenia obowiązują zapisy u prowadzących lub wejście jest wolne. Rozpiska dostępna jest na stronie internetowej Toruńskiego Festiwalu Nauki i Sztuki.

Cały program tej czterodniowej imprezy przewiduje aż 150 wydarzeń. Organizatorzy w ten sposób realizują postawiony cel – popularyzację nauki oraz sztuki wśród mieszkańców Torunia i regionu. W ramach festiwalu odbędzie się szereg spotkań, prezentacji, wykładów, dyskusji, wycieczek, warsztatów, konkursów i pokazów. Jest to doskonała okazja do poznania od kuchni miejsc, które na co dzień są niedostępne. W ubiegłym roku wydarzenie przyciągnęło około 30 tys. uczestników.

 

[fot. Andrzej Romański]