Haruki Murakami to prawdopodobnie najpopularniejszy obecnie pisarz na świecie. Każda jego książka staje się z bestsellerem z automatu, i to dosłownie. 20 maja będzie można w Toruniu zjeść z nim kolację. Jak to możliwe?

Autor urodził się w japońskim Kioto w 1949 roku. Zasłynął jako autor niezwykłych powieści z pogranicza realizmu i fantastyki. Jego bohaterowie przeżywają obok problemów dnia codziennego, jakie dotykają mieszkańców nie tylko Kraju Kwitnącej Wiśni, również nieprawdopodobne przygody. Magiczne owce zamieszkujące umysł człowieka? Żaba ratująca metropolię przed kataklizmem? Prostytutki odwiedzające klientów w snach? W świecie Murakamiego to codzienność, podobnie jak codziennością jest niespełniona miłość, samotność i wyobcowanie. Na szczęście w książkach Japończyka nie brakuje też humoru, słownego i sytuacyjnego. Wszystko to sprawia, że jego powieści cieszą się kultowym statusem na całym świecie i sprzedają się w bestsellerowych ilościach. Na potwierdzenie renomy Murakamiego w Polsce można dodać, że jego ostatnia powieść, Bezbarwny Tsukuru Tazaki i jego lata pielgrzymstwa z ubiegłego roku w niektórych miastach kraju sprzedawana była… w specjalnych automatach. Oczywiście, schodziła jak świeże bułeczki.

Skoro już mowa o jedzeniu… Czytelnicy Murakamiego na pewno zauważyli, że autor lubuje się w barwnych opisach potraw. Jak każdy Japończyk, jest wytrawnym smakoszem, dla którego jedzenie jest sztuką i rozkoszą. Polscy fani Harukiego postanowili przygotować się do premiery jego najnowszej powieści, Słuchaj pieśni wiatru / Flipper roku 1973, ze smakiem. W ramach akcji „Kolacja z Murakamim” w kilkudziesięciu miastach Polski 20 maja odbędzie się specjalna impreza ku czci pisarza. Jej uczestnicy będą mogli skosztować przygotowanych przez samą Magdę Gessler potraw inspirowanych twórczością Japończyka, a także… otrzymać przedpremierowo egzemplarze jego nowej książki! Do wyboru są dwa sety posiłków:

Set 1 (75 zł)

Summer Rolls Tsukuru Tazaki – Przezroczyste summer rolls z papierem ryżowym: z awokado, kurczakiem, makaronem ryżowym i warzywami.

Spadająca ryba Kafki Tamury: biała ryba przygotowana na parze z dymką, imbirem, limonką polaną gorącym olejem sezamowym, sosem sojowym, podawana z makaronem.

Herbaciana pana cotta: Pana cotta z zielonej herbaty

Set 2 (99 zł)

Zupa Lżej-Na-Sercu: Bulion z cukinią, imbirem, szpinakiem i chili. Zupa serwowana w miseczce przykrytej pergaminem i przewiązanej sznurkiem.

(Nie)zwykła sałatka Mari: Sałatka podawana w wydrążonej i przekrojonej na pół sałacie rzymskiej, z klasycznymi składnikami: kurczakiem, grzankami, parmezanem, kaparami i sosem.

Łosoś pana Komury: Łosoś, koniecznie ze skórą, podawany z mlekiem kokosowym, szpinakiem i kolendrą.

Herbaciana pana cotta: Pana cotta z zielonej herbaty

Akcja nie ominie także Torunia. Wielbiciele prozy wielkiego Japończyka nie mogą nie pojawić się we wtorek w restauracji „Hotel Heban” (ul. Małe Garbary 7). Na kolację. obowiązują telefoniczne zapisy (telefon 56 652 15 55). Liczba miejsc jest ograniczona. Napoje do kolacji liczone są osobno.Premiera powieści Słuchaj pieśni wiatru / Flipper roku 1973 w księgarniach 21 maja.[fot. Wikimedia Commons\