Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/server396623/ftp/migracja/s10.zenbox.pl/domains/spodkopca.pl/public_html/index.php:1) in /home/server396623/ftp/migracja/s10.zenbox.pl/domains/spodkopca.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-user-avatar/src/lib/wp_session/class-wp-session.php on line 139

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/server396623/ftp/migracja/s10.zenbox.pl/domains/spodkopca.pl/public_html/index.php:1) in /home/server396623/ftp/migracja/s10.zenbox.pl/domains/spodkopca.pl/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1673

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/server396623/ftp/migracja/s10.zenbox.pl/domains/spodkopca.pl/public_html/index.php:1) in /home/server396623/ftp/migracja/s10.zenbox.pl/domains/spodkopca.pl/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1673

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/server396623/ftp/migracja/s10.zenbox.pl/domains/spodkopca.pl/public_html/index.php:1) in /home/server396623/ftp/migracja/s10.zenbox.pl/domains/spodkopca.pl/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1673

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/server396623/ftp/migracja/s10.zenbox.pl/domains/spodkopca.pl/public_html/index.php:1) in /home/server396623/ftp/migracja/s10.zenbox.pl/domains/spodkopca.pl/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1673

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/server396623/ftp/migracja/s10.zenbox.pl/domains/spodkopca.pl/public_html/index.php:1) in /home/server396623/ftp/migracja/s10.zenbox.pl/domains/spodkopca.pl/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1673

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/server396623/ftp/migracja/s10.zenbox.pl/domains/spodkopca.pl/public_html/index.php:1) in /home/server396623/ftp/migracja/s10.zenbox.pl/domains/spodkopca.pl/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1673

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/server396623/ftp/migracja/s10.zenbox.pl/domains/spodkopca.pl/public_html/index.php:1) in /home/server396623/ftp/migracja/s10.zenbox.pl/domains/spodkopca.pl/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1673

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/server396623/ftp/migracja/s10.zenbox.pl/domains/spodkopca.pl/public_html/index.php:1) in /home/server396623/ftp/migracja/s10.zenbox.pl/domains/spodkopca.pl/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1673
{"id":41417,"date":"2019-07-26T08:14:45","date_gmt":"2019-07-26T06:14:45","guid":{"rendered":"http:\/\/spodkopca.pl\/?p=41417"},"modified":"2019-07-28T12:02:02","modified_gmt":"2019-07-28T10:02:02","slug":"produkcja-sera","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/spodkopca.pl\/produkcja-sera\/","title":{"rendered":"Produkcja sera"},"content":{"rendered":"

Ser \u017c\u00f3\u0142ty ma szerokie zastosowanie kulinarne – nadaje charakteru kanapkom, jest dodatkiem do potraw, ale tak\u017ce g\u0142\u00f3wnym sk\u0142adnikiem wielu z nich. Wywiera wi\u0119c bardzo du\u017cy wp\u0142yw na nasz\u0105 diet\u0119 i kulinarn\u0105 rzeczywisto\u015b\u0107. Mo\u017cna \u015bmia\u0142o powiedzie\u0107, \u017ce ser to jeden z najs\u0142ynniejszych produkt\u00f3w spo\u017cywczych. Jak powstaje? Z czego si\u0119 sk\u0142ada? I na co zwr\u00f3ci\u0107 uwag\u0119 przy jego zakupie? Zapraszamy do lektury!<\/strong><\/p>\n

Jak powstaje ser?<\/h2>\n

Ser sk\u0142ada si\u0119 oczywi\u015bcie z mleka, kt\u00f3re ma w sobie du\u017co naturalnych sk\u0142adnik\u00f3w od\u017cywczych, niezb\u0119dnych do prawid\u0142owego funkcjonowania organizmu, m.in. t\u0142uszcz, bia\u0142ko i witaminy. Zanim rozpocznie si\u0119 produkcja sera, dok\u0142adnie badane jest mleko – jego pochodzenie, zawarto\u015b\u0107 t\u0142uszczu, konsystencja i czas dojrzewania. Nast\u0119pnie bada si\u0119 chemiczn\u0105 zawarto\u015b\u0107 mleka, czyli ilo\u015b\u0107 t\u0142uszczu, laktozy, bia\u0142ka, bakterii oraz kom\u00f3rek somatycznych. Dopiero wtedy mo\u017cna przyst\u0105pi\u0107 do produkcji sera. Jak powstaje ser? To zale\u017cy od rodzaju mleka i sera, kt\u00f3ry chcemy uzyska\u0107. Najcz\u0119\u015bciej do mleka dodaje si\u0119 podpuszczk\u0119, kt\u00f3ra odpowiada za \u015bcinanie si\u0119 mleka. P\u00f3\u017aniej ser dojrzewa i powoli nabiera charakterystycznego smaku i zapachu.<\/p>\n

Sk\u0105d si\u0119 bior\u0105 dziury w serze?<\/h2>\n

Podczas produkcji sera<\/a>, powstaj\u0105 w nim dziury – wie to ka\u017cdy wielbiciel tego specja\u0142u. Jednak dlaczego tak si\u0119 dzieje? I czemu nie ka\u017cdy ser ma dziury? Odpowied\u017a jest bardzo prosta. Za dziury w serze odpowiadaj\u0105 kultury bakterii propionowych, kt\u00f3re bior\u0105 udzia\u0142 w produkcji sera typu szwajcarskiego. Bakterie te przerabiaj\u0105 kwas mlekowy na kwas propionowy (dzi\u0119ki temu ser szwajcarski ma taki niezwyk\u0142y, lekko orzechowy smak). Podczas tego procesu wydziela si\u0119 dwutlenek w\u0119gla, kt\u00f3ry tworzy p\u0119cherzyki i rozpycha mi\u0105\u017csz sera. W\u0142a\u015bnie st\u0105d bior\u0105 si\u0119 dziury w serze.<\/p>\n

Dlaczego ser jest \u017c\u00f3\u0142ty?<\/h2>\n

Mo\u017ce nam si\u0119 wydawa\u0107, \u017ce kolor sera jest sztucznie podkr\u0119cany, aby wygl\u0105da\u0142 bardziej apetycznie. Nie zawsze tak jest – wiele firm do produkcji sera wykorzystuje wy\u0142\u0105cznie naturalne sk\u0142adniki. Barw\u0119 \u017c\u00f3\u0142t\u0105 uzyskuje si\u0119 np. za pomoc\u0105 biksyny – naturalnego barwnika, kt\u00f3ry pochodzi z owoc\u00f3w arnoty w\u0142a\u015bciwej (drzewa rosn\u0105cego g\u0142\u00f3wnie na terenach Ameryki \u015arodkowej). Ta substancja w \u017caden spos\u00f3b nie zmienia smaku sera, wi\u0119c widz\u0105c j\u0105 na opakowaniu, nie musimy si\u0119 martwi\u0107. Jest naturalna i bezpieczna. Oczywi\u015bcie istniej\u0105 te\u017c chemiczne barwniki, kt\u00f3rych nale\u017cy unika\u0107 – mog\u0105 by\u0107 nawet rakotw\u00f3rcze! Nale\u017c\u0105 do nich: tartrazyna, czerwie\u0144 koszenilowa, \u017c\u00f3\u0142cie\u0144 pomara\u0144czowa, b\u0142\u0119kit patentowy, b\u0142\u0119kit brylantowy, czy fiolet metylowy. Uwa\u017ca\u0107 nale\u017cy r\u00f3wnie\u017c na tzw. wyroby seropodobne. S\u0105 to produkty, w kt\u00f3rych sk\u0142adzie znale\u017a\u0107 mo\u017cna t\u0142uszcze ro\u015blinne, \u0142\u00f3j, mleko w proszku, soj\u0119 i inne tego typu produkty. Prawdziwy ser sk\u0142ada si\u0119 wy\u0142\u0105cznie z mleka oraz komponent\u00f3w zwi\u0105zanych z procesem jego dojrzewania. Warto zapozna\u0107 si\u0119 z produkcj\u0105 sera i jego sk\u0142adem, aby podejmowa\u0107 dobre decyzje zakupowe, a potem cieszy\u0107 si\u0119 zdrowym posi\u0142kiem. \u017byczymy smacznego!<\/p>\n

[Artyku\u0142 sponsorowany]<\/p>\n