Na małe jak i te większe kryzysy najlepsza jest czekolada, i to niestety w ilościach hurtowych. Ten przepis nie nadaje się dla cukrzyków i osób, które nie są zakochane w zmysłowej gorzkiej, jak i mlecznej czekoladzie. Sam nie znam nikogo, komu udałoby się oprzeć tej czekoladowej bombie z herbatnikami.
Ciasto, a raczej fantazja o nim, powstała podczas próby odtworzenia smakowitego dzieła, z którym miałem okazję zmierzyć się w biurze. Nie powinienem, ale niestety nawet na trzech kawałkach się nie skończyło. To był dzień, w którym nie musiałem mierzyć poziomu cukru we krwi, ale poziom krwi w cukrze.
Będziecie potrzebowali:
– 250 g herbatników
– 150 g ciemnej czekolady (gorzkiej)
– 150 g mlecznej czekolady
– 160 ml śmietanki 30%
– 50 g masła
Składniki na polewę:
– 70 g ciemnej czekolady (gorzkiej)
– 70 g mlecznej czekolady
– 80 ml gorącej śmietanki
– 50 g masła
Do dekoracji:
– 30 g rozpuszczonej czekolady
– migdały – po prostu co Wam w duszy gra
Sposób przygotowania:
Najpierw najlepiej zacząć od rozdrobnienie herbatników. Tylko z tym nie przesadzajcie. Ja zostawiłem większe kawałki, które następnie wsypałem do sporej miski. Śmietankę (160 ml) wlewamy do garnuszka, dodajemy 50 g masła i podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. W międzyczasie warto zetrzeć czekoladę, ponieważ lada moment dodamy do niej podgrzaną śmietanę z masłem. Następnie delikatnie mieszamy i umieszczamy w tortownicy. Warto na jej dnie rozłożyć folię spożywczą. Kolejnym krokiem jest wyrównanie przez nas masy oraz umieszczenie tortownicy w zamrażarce. Ma tam pozostać przez ok 1 h. W oczekiwaniu na stwardnienie masy, możemy przygotować polewę. Do rozdrobnionej czekolady dodajemy gorącą śmietankę i masło. Mieszamy, aż do uzyskanie jednolitej konsystencji. Gotową polewę wylewamy na przygotowany przez nas wcześniej spód ciasta. Dekorujemy według uznania i ponownie schładzamy. Tym razem wystarczy umieścić ciasto w lodówce, chyba że mamy w domu strasznych łasuchów.
Koszt:
– herbatniki – ok. 6 zł
– czekolady – ok. 12 zł
– śmietanka – ok. 5 zł
– masło – 1 kostka również 5 zł
Smacznego!