Na małe jak i te większe kryzysy najlepsza jest czekolada, i to niestety w ilościach hurtowych. Ten przepis nie nadaje się dla cukrzyków i osób, które nie są zakochane w zmysłowej gorzkiej, jak i mlecznej czekoladzie. Sam nie znam nikogo, komu udałoby się oprzeć tej czekoladowej bombie z herbatnikami.

Ciasto, a raczej fantazja o nim, powstała podczas próby odtworzenia smakowitego dzieła, z którym miałem okazję zmierzyć się w biurze. Nie powinienem, ale niestety nawet na trzech kawałkach się nie skończyło. To był dzień, w którym nie musiałem mierzyć poziomu cukru we krwi, ale poziom krwi w cukrze.

Będziecie potrzebowali:

– 250 g herbatników

– 150 g ciemnej czekolady (gorzkiej)

– 150 g mlecznej czekolady

– 160 ml śmietanki 30%

– 50 g masła

Składniki na polewę:

– 70 g ciemnej czekolady (gorzkiej)

– 70 g mlecznej czekolady

– 80 ml gorącej śmietanki

– 50 g masła

Do dekoracji:

– 30 g rozpuszczonej czekolady

– migdały – po prostu co Wam w duszy gra

 

Sposób przygotowania:

Najpierw najlepiej zacząć od rozdrobnienie herbatników. Tylko z tym nie przesadzajcie. Ja zostawiłem większe kawałki, które następnie wsypałem do sporej miski. Śmietankę (160 ml) wlewamy do garnuszka, dodajemy 50 g masła i podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. W międzyczasie warto zetrzeć czekoladę, ponieważ lada moment dodamy do niej podgrzaną śmietanę z masłem. Następnie delikatnie mieszamy i umieszczamy w tortownicy. Warto na jej dnie rozłożyć folię spożywczą. Kolejnym krokiem jest wyrównanie przez nas masy oraz umieszczenie tortownicy w zamrażarce. Ma tam pozostać przez ok 1 h.  W oczekiwaniu na stwardnienie masy, możemy przygotować polewę. Do rozdrobnionej czekolady dodajemy gorącą śmietankę i masło. Mieszamy, aż do uzyskanie jednolitej konsystencji. Gotową polewę wylewamy na przygotowany przez nas wcześniej spód ciasta. Dekorujemy według uznania i ponownie schładzamy. Tym razem wystarczy umieścić ciasto w lodówce, chyba że mamy w domu strasznych łasuchów.

Koszt:

– herbatniki – ok. 6 zł

– czekolady – ok. 12 zł

– śmietanka – ok. 5 zł

– masło – 1 kostka również 5 zł

Smacznego!