To jedno z tych dań, na które zawsze czekało się w domu. Jednak nie zawsze chciało się jej przygotowywać z powodu całkiem sporego nakładu pracy. Przygotowanie ich dla dwóch osób a dla pięcioosobowej rodziny to znacząca różnica. Niemniej jednak nie znam nikogo, kto by ich nie kochał.
Będziecie potrzebowali
– około 1 kg ziemniaków
– 2 jajka
– około 1,5 szklanki mąki
– sól
– skwarki ze słoniny lub boczku
– 30 – 40 dag twarogu
Sposób przygotowania:
Kluski to danie proste do przyrządzenia, lecz czasochłonne. Zaczynamy od obrania i dokładnego umycia ziemniaków. Kolejnym krokiem będzie ich starcie na tarce z drobnymi oczkami. Potem odlewamy sok i odstawiamy ziemniaki. Z soku powinien oddzielić się krochmal, który dodajemy do mąki, jak i łyżeczkę soli. Pozostały sok natomiast trafia do startych ziemniaków. Całość łączymy i mieszamy tak, aby uzyskać zwartą masę. W zależności od potrzeb zwiększamy ilość mąki. W trakcie mieszania najlepiej pomóc sobie mikserem, chyba że chcemy zaoszczędzić na siłowni. Wstawiamy wodę, a gdy będzie się ona gotowała, możemy przekładać stopniowo naszą masę na talerz, z której zgarniamy małe fragmenty do wrzącej wody. Łyżkę warto zanurzać w wodzie, aby łatwiej odklejała się masa na kluski. W wodzie powinny one przebywać jakieś 4 – 5 minut. Ponadto, warto pamiętać o ich mieszaniu. Po tym czasie wyciągamy je z garnka i wypłukujemy, odcedzamy i przenosimy na talerz. Na sam koniec dodajemy stopioną słoninę ze skwarkami i kruszymy twaróg.
Koszt:
– Ziemniaki to koszt ok. 2 zł.
– Jajka 0,50 gr sztuka.
– 1 kg mąki to ok. 2 zł.
– Boczek ok. 6 zł.
– Twaróg 4 zł.
Smacznego!