Naleśniki to nie lada wyzwanie. Ich miłośnicy na całym świecie zapewne tworzą jedną z największych grup. Przygotowanie ciasta naleśnikowego może wydawać się dość prostym zadaniem. Jednak nie zawsze wychodzą one nam puszyste i cienkie.
Będziecie potrzebowali
– 2 szklanki mleka (wskazana temperatura pokojowa)
– 2 szklanki mąki pszennej
– 4 jajka
– 6 łyżek oleju roślinnego.
– szczypta soli
– 1,5 szklanki wody gazowanej, która nada puszystości
– 1 słoik konfitur lub dżemu
Sposób przygotowania:
Ja zawsze zaczynam od wsypania mąki. Potem dodaje jajka, mleko, wodę i na koniec odrobinę soli oraz olej. Miksuję przez dłuższą chwilę aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Odmierzam niewielkie porcje wazówką do zupy i smażę na dobrze rozgrzanej patelni. Przewracam je dopiero, gdy zmienią swój kolor. Wtedy zaczną powstawać pod nimi również pęcherzyki, a nawet bąble powietrza. Niestety, w moim przypadku kończy się to zawsze na użyciu dwóch patelni, co zdecydowanie przyśpiesza pracę. Najlepiej smakują tradycyjnie połączone z konfiturą truskawkową.
Koszt:
– Butelka czy karton mleka to koszt w wysokości 2,5 zł.
– Mąka pszenna – 2 zł.
– Jajka nie powinny przekroczyć kwoty 4 zł.
– Olej można kupić poniżej 4 zł za litrową butelkę.
– Mała butelka wody gazowanej to kwota 2zł.
– Słoik dżemu, konfitur to ok. 5 zł.
Smacznego!