Poprawia szybkość działania, zmniejsza rozkojarzenie, usuwa uczucie zmęczenia – to właśnie zalety kawy, jednego z najchętniej wybieranych napojów. Wielu nie wyobraża sobie dnia bez porannej filiżanki „małej czarnej”, inni cenią ją jedynie za zapach i walory smakowe. Teraz torunianie będą mieć okazję, aby poznać kawę z nowego, bardziej profesjonalnego punktu widzenia.

Barista – osoba, która o kawie wie wszystko. Jakie ziarna wybrać, jak zaparzać, w czym i w jaki sposób właściwie ją podać. Potrafi sprawnie serwować filiżanki, a na wierzchu kawy malować budzące podziw wzory. I choć często z zazdrością spoglądamy na te popisy, nikt nie kwapi się by samemu spróbować swych sił. A warto! – przekonują właściciele kawiarni. Bo dobry klient to ten, który zna i potrafi docenić serwowany produkt.

Warsztaty „Kawa to nie przelewki” to przyśpieszony kurs tego, co wielbiciele kawy powinni o niej wiedzieć. Uczestnicy będą mogli poznać podstawy pracy na ekspresie ciśnieniowym oraz kilka innych rodzajów przyrządzania napoju (drip, chemex, aeropress). Dowiedzą się też jaka jest między nimi różnica, jak odmienny jest smak i zapach. Organizatorzy stawiają na praktycznie przyuczenie przybyłych, dlatego każdy ochotnik będzie mógł samodzielnie zaparzyć espresso czy spróbować spienić mleko. Nad poczynaniami uczestników czuwać będą doświadczeni bariści, którzy chętnie odpowiedzą na zadawane pytania. Dlaczego espresso podaje się z wodą? Co zawiera cappuccino? Ile kawy można wypijać dziennie? – odpowiedzi są na wyciągnięcie ręki.

gdzie: Fonte (ul. Warszawska 4 i ul. Na Zapleczu 8)
kiedy: sobota, 30 maja 2015
godzina: 11:00-15:00

[Fot. Paula Gałązka]